Januar

Tenk på vitaminene, det er nå vi trenger dem. Dyrk karse av frø, den blir ferdig på meget kort tid. Dyrkingsmåten står på pakken. Kjøp store frøporsjoner, her er det A- og C-vitaminer og dertil forsmak på vårens gleder. Du kan også skaffe deg “vårtegn”…

Les mer: Januar

Februar

I midten av februar kan du sette pelargonia, fuchsia o.a. som du har overvintret opp i stuen. Ettet noen vanninger med rent vann, og når du begynner å se nytt liv kan du begynne å gjødsle. Flytende gjødsel eller 1 teskje Fullgjødsel pr. liter vann….

Les mer: Februar

Mars

De fleste planter liker å bli beskåret mens de fortsatt er i vinterdvale. Husk at blomstrende prydbusker som danner knopper på ettersommeren ikke bør beskjæres før umiddelbart etter blomstring, eks.vis: Syriner, Brude-spirea, Gentspirea, Duftskjærsmin, Forsythia, Rhododendron, Fagerbusk. Husk å vanne prydbuskene med en gang telen…

Les mer: Mars

April

Hvis du bør kalke plenen så gjør dette etter at telen er ute av jorda eller så samler kalkvannet seg på det laveste punktet. Se forøvrig infoarket “Råd om kalking”. Syriner og tulipaner liker gjerne litt kalk, men la vær å kalke surjordsplanter som rhododendroen…

Les mer: April

Mai

Prydbusker, stauder og andre flerårige vekster kan plantes med engang telen har forsvunnet. Sommerblomster kan plantes fra midten av mai da er faren for nattefrost over. Husk gjødsling av sommerblomstene, de fleste gjødsler altfor sjelden. Info-ark “Råd om gjødsling” får du i gartneriet.

Les mer: Mai

Juni

Ikke klipp plenenfor kort. 4-5 cm bør stå igjen. Da busker gressplanten seg og det blir vanskelig for mosen å etablere seg. Når du vanner bør plen og prydbusker få en såkalt rotbløyte, det tilsvarer 25-30 mm nedbør. Merk av 30 mm innvendig i en…

Les mer: Juni

Juli

Vi er nå vanligvis inne i den kraftigste vekstperioden, husk å følge opp med gjødsling slik at plantene ikke sulter ihjel. Dette gjelder særlig sommerblomstene. Med mye vanning vaskes næringssaltene ut av jorda. Sett krukker og kasser under tak ved mye nedbør.

Les mer: Juli

August

3.gangs gjødsling av plenen foretas i begynnelsen av august.

Les mer: August

September

Ta inn Georgine- og Skaugumknoller før nattefrosten kommer. La gresset være 6-7 cm ved overvintring. Rakk du ikke å kalke i vår kan du event. foreta dette i midten av måneden. Tid for legging av tulipaner og annen høstløk.

Les mer: September

Oktober

Prydbusker kan plantes så lenge du får hull i bakken. Legg litt grov torv eller blader rundt rosene og hypp opp 10-15 cm. Hvis det er tørt, så vann før frosten kommer i bakken.

Les mer: Oktober

November

Når telen kommer i bakken kan plantene ikke lenger ta opp vann, og da starter uttørkingen. Den øker med økende vind og med lavere luftfuktighet (kaldt vær). Nyplantinger, særlig nåletrær med stor fordampningsoverflate, klatreplanter og andre planter utsatt for trekk bør dekkes med strie. 

Les mer: November

Desember

Ute er det ikke lenger så mye å passe på bortsett fra fare for snebrekk. Inneplantene går sin verste tid i møte med lite lys, tørr luft og skiftende temperaturer. Gi lite eller ingen gjødsel. God Jul!

Les mer: Desember