Blomsterløk og blomsterknoller

Blomster fra løk eller knoll kan settes både på høsten og våren. De man planter på høsten blomstrer på våren, og de man setter på våren planter på sommeren/høsten. Om de kommer igjen neste år avhenger av sorten.

Hva er blomsterløk?

Blomsterløk ser ut som en løk og er et blomsteranlegg omgitt av beskyttende lag. I løken er det lagret energi for at blomsterspiren skal vokse. Eksempler på løk som man gjerne setter på høsten for at de skal blomstre til våren er: tulipan, narsisser (påske/pinse-liljer), krokus, scilla. Blomsterløk man setter på våren for å få blomstring utover sommeren kan være: liljer, oxalis (kløver), anemone, iris,

Bilde: OBP

Når skal jeg plante blomsterløk?

Høst

Blomsterløk som settes på høsten (typisk tulipaner, krokus, scilla) planter man i bakken ute gjerne i august/september, i god tid før frosten.

Vår

Blomsterløk som settes på våren (liljer, oxalis, anemone) kan settes rett ut etter frost (begynnelsen av mai) når jordtemperaturen ligger mellom 5-8 grader.

Løk som skal plantes på våren kan også forkultiveres inne. Da starter man gjerne i februar/mars, avhengig av hvor langt du ønsker å drive planten fram.

Hvordan plante blomsterløk?

Begynne ute

Løk settes i bakken med spissen opp. Løken dekkes med jord tilsvarende tre ganger løkens høyde. Avstanden mellom løken tilsvarer ca tre ganger løkens diameter.

Sørg for veldrenert jord slik at løken ikke blir stående i vann. Løk er utsatt for råte i fuktig miljø.

Bilde: OBP. Man kan plante løk lagvis i potter.

Løk kan fint plantes i potter ute men sørg for god drenering. Bruk store potter.

Noen liker å legge løken som plantes på høsten i lag. Da vil man få blomstring på ulike tidspunkt til våren. Vær kreativ og blande ulike farger og sorter. Legg gjerne løken i ulike mønstre.

Vann løken etter planting.

Begynne inne

Løk til å sette på våren kan man forkultivere. Dette gjør man for å få en «tjuvstart» på veksten, og dermed få blomstring tidligere ift. hvis man setter løken rett ut. Det er ikke vanlig å forkultivere løk som settes på høsten, da denne ikke skal spire før til våren.

Start inne i februar/mars/april. Sett løken i potte og dekk med jord, 5-10 cm avhengig av løkens tykkelse. Vann godt og sett potta i temperatur 10-15 grader. Hvor raskt løken spirer vil avhenge av temperaturen i rommet. Vent med gjødsel. Spiren/planten plantes ut etter frosten. Bruk gjerne litt tid på herding (ut om dagen, inn om natta) før du setter den ut permanent.

Hva er en knoll

Knoll av Dahlia klar for overvintring.

En knoll er en del av rot. I likhet med løken er det lagret energi i knollen slik at blomsten har noe å vokse på når den våkner etter dvalen. Noen knoller kan overvintre i bakken ute, mens andre må tas inn. Eksempler på knoller er: dahlia, canna, kalla, gladioler, ranunkler.

Når skal jeg legge knollene og hvordan?

Dersom du planter rett ut, vent til frosten er over. Jordtemperaturen bør være over 5-6 grader. Starten av mai bør gå greit, men se an nattetemperaturen. Legg knollen i veldrenert jord, og dekk den med 5-10 cm med jord. Plantedybden kan variere, så lese på pakken.

Dersom du forkultiverer, legg knollen i en potte og dekk med jord. Vann godt og sett potten i temperatur mellom 10-18 grader. Jo høyere temperatur jo mer vekst. Godt lys er også viktig når det begynner å vokse. Enten kunstig vekstlys eller et vindu med godt lys.

Les også

Ompotting

Overvintring av knoller og løk

Noen løk og knoller kan overvintre ute. Disse lar du være i bakken. La veksten visne ned og fjern det visne på høsten eller til våren. Eksempler på flerårige knoller/løk er: tulipaner (ikke alle sorter), narsisser, krokus, scilla, muscari (perleblomst), liljer (ikke alle sorter).

Knoller/løk som ikke overvintrer i bakken ute kan du overvintre inne. Klipp ned vegetasjon og spa opp knollen/løken i god tid før frosten setter inn. De bør lagres tørt og kjølig, slik at de holder seg i dvale. Gjerne en kald kjeller. Knollen/løken kan overvintres i potte, men jorda bør ikke være for fuktig. Den kan f.eks. også legges på et avispapir i litt torvstrø.

Produkt lagt i handlekurven
0 enheter - kr 0,00