Overvintring av ett-årige planter

Sommerblomster er ettårige og tåler ikke frost. Hvis man har plass kan man overvintre disse inne. Ta planten inn i god tid før frosten, i september/oktober. Det meste kan overvintres men vanlige sorter er f.eks. pelargoina, fuhcisa og kløver. Beskjæring, temperatur og lys er viktig å ta hensyn til.

Beskjæring

Klipp ned en tredjedel eller halvparten av planten. Fjern alle blomster. Den vil se litt pjusk ut, men det vil kreve mindre vann og ta mindre plass. Den kan stå i den potta den har stått i ute.

Temperatur og lys ved overvintring av planter

Temperaturen bør ned. Dette er fordi man ønsker at planten skal vokse sakte. En kald kjeller eller en garasje som holder 3-8 grader går an. Da trenger ikke planten mye lys, da den tilnærmet går i dvale.

Temperaturer mellom 10-15 grader går også fint, men da er det mer vekst i planten og den trenger lys. Gjerne et solrikt vindu eller vekstlys. F.eks. et lite brukt gjesterom der varmen ikke står på kan være en løsning.

Fordelen med litt høyere temperaturer (10-15 grader) i forhold til kald kjellerer/garasje er at det vil være litt vekst i planten og den vil være bedre rustet til en ny sesong.

Den ideelle overvintringen er 12 grader med vekstlys.

Ha på vekstlys mellom 8-10 timer i løpet av dagen.

Hva med vann og gjødsel?

Når planten står kjølig skal den ha lite vann. Det kommer an på pottestørrelse og temperatur, men vanne forsiktig. Det er større mulighet for råte med mye vann i jorda. Vent med gjødsel til planten tas fram for driving.

Når skal skal man begynne driving?

Man vil gjerne at skal vokse litt før den skal settes ut igjen. Det kalles å drive den fram. Da må temperaturen opp og lys må til. I begynnelsen av mars begynner det å hjelpe med naturlig lys. Sett planten i et solrikt vindu i et rom med høyere temperatur gjerne ca 18 grader. Begynne med gjødsling. Næring er viktig for danning av nye skudd. Bruk flytende gjødsel eller langtidsgjødsel. Følg dosering.

Produkt lagt i handlekurven
0 enheter - kr 0,00