Når og hvordan bruke vekstlys

Planter trenger lys. Gjennom fotosyntesen bruker planter energi fra lyset til å
omdanne vann og karbondioksid (CO2) til karbohydrater og oksygen. I Norge er det lite naturlig lys mellom oktober og april.

Driver du med hjemmedyrking er det en stor fordel med kunstig lys i denne perioden. Enten du starter med frø og dyrker fram grønnsaker, eller du overvintrer sommerblomster, bidrar vekstlys til sunnere og kraftigere planter.

Hva skjer hvis planten får for lite lys?

Planter som er lange og tynne har typisk fått for lite lys. De strekker seg etter lyset, og fotosyntesen har ikke fungert optimalt. Fargen på planten kan også avsløre om den har fått for lite lys. Lysegrønne planter er et typisk symptom.

Når skal jeg bruke vekstlys?

I Norge er det for lite naturlig lys på vinteren. Først i mars/april er det nok lys, så fra oktober til mars er det en stor fordel med vekstlys.

Bruksområder vekstlys

Vekstlys og frø

Dersom du f.eks. starter å så i januar/februar med paprika og chili, er det en fordel med vekstlys. Monter vekstlyset mellom 30-50 cm over såkassa. Noen typevekstlys (HPS) avgir mye varme. Disse kan du ha litt lenger unna så ikke det øverste jordlaget tørker opp. LED-lys avgir lite varme, disse kan du ha nærmere. Bruk vekstlys fra du legger frøet til du potter om, gjerne helt til planten skal ut. Dersom etter hvert blir upraktisk med vekstlys (for mange potter som skal dekkes, har ikke plass etc.), kan du droppe lyset, men ikke før det naturlige lyset ute har kommet. Da bør plantene stå nære et vindu med godt tilfang av lys. Hvis ikke du har tilgang på naturlig lys, bruk gjerne vekstlys fram til du setter planten ut.

Ha gjerne på vekstlys ca 10 timer om dagen, fra morgen til kveld.

Vekstlys ved overvintring av planter.

Vekstlys kan også brukes når du overvintrer ett-årige vekster, som f.eks. pelargonia eller fuchsia. Dersom du har vekstlys kan du bruke et rom uten vinduer, som ofte kan være praktisk.

Overvintrer du kjølig (mellom 2-6 grader) skal ikke planten ha lys, da den går i dvale. Overvintrer du plantene i et litt kjølig rom (f.eks. et ubrukt gjesterom som holder 10-15 grader) er det en stor fordel med vekstlys. Du vil få en tettere plante med flere skudd dersom du bruker vekstlys.

Har du mulighet til å overvintre på 12 grader med vekstlys, så er det veldig bra.

Se for øvrig innlegg om overvintring av ett-årige planter

.

Produkt lagt i handlekurven
0 enheter - kr 0,00