Settepoteter

Å lykkes med settepoteter er rimelig enkelt. Det er viktig å velge sertifiserte settepoteter for å unngå å tilføre sykdom til jorda.

Lysspiring

Legg potetene slik at de får naturlig lys, men unngå helst mye direkte sol. La de ligge i 2-3 uker til de gror spirer. Du trenger ikke bruke vekstlys. Ideen med lys-spiring (eller for-spiring) er at man får en tjuvstart på dyrkingen slik avlingen er klar noen uker før. Man kan lykkes fint uten for-spiring, men setter du poteter uten groer tar det lengre tid.

Lysspiring gir en tjuvstart.

Det er en fordel hvis potetene for-spirer i relativt lav temperatur, ca 12-15 grader. Man ønsker spirer som er faste og ikke for lange. Lange og bløte spirer knekker lett når man setter potetene. 2.5 cm er passe lengde. Vokser spirene for fort, flytt potetene til et kjøligere sted.

Pass på at potetene ikke tørker inn når de ligger til lys-spiring. Dusj innimellom forsiktig med en dusjflaske.

Hvordan sette poteter?

Sett potetene når faren for natte-frost er over. Gjerne når det er 5-7 grader temperatur, også om natten. På Østlandet er dette som regel i begynnelsen av mai. Sett poteten 7-10 cm ned i jorda. Planteavstand mellom potetene kan være 25-30 cm. Radavstand ca 50-60 cm.

Jord og gjødsel

Potetene liker løs og bearbeidet jord. Dersom jorda er kompakt og leirete øker det sjansen for råte i potetene. Bland da gjerne inn litt sand eller veksttorv for å «luft» jorda. Gjødsle gjerne med kugjødselkompost blandet inn i jorden før du setter potetene. Du kan også bruke kunstgjødsel, f.eks. Trim blå, ca 1 kg pr 10m2, som blandes godt inn i jorda.

Å dyrke poteter selv er moro!

Vann

Vann godt etter potetene er satt. Poteter trenger jevnt med vann, men liker ikke å stå vann. Porøs jord er derfor viktig. Vanne ofte og forsiktig.

Hypping

Å hyppe er å legge jord rundt potetplanten. Dette gjøres når den er ca 15 cm over bakken. Da stimulerer man til at planten setter flere poteter og hindrer at lys kommer til potetene og gjør dem grønne.

Dyrke poteter i potte

Dersom du ikke har en hageflekk går det fint an å dyrke poteter i en bøtte. Det er lurt å bore noen hull i bøtta sånn at overflødig vann kommer seg ut.

I en 10 liters bøtte kan du ha ca 3 poteter. Fyll den 1/3 full med jord, legg i potetene og fyll opp med en ny 1/3 med jord. Etterhvert som potetriset vokser fyller du etter med jord (Hypping). Bruk ny jord og bland gjerne inn en neve kugjødsel. Vann godt første gang og jevnt og forsiktig etter hvert. Sett bøtta en solrik plass.

Poteter dyrket i bøtte.

 

Produkt lagt i handlekurven
0 enheter - kr 0,00