Dyrke tomater

Du har to valg når du skal dyrke tomater. Enten kjøpe en ferdig stikling/plante som du driver fram videre, eller kjøpe frø og starte med å så innendørs.

Hvordan dyrke tomater fra frø

Skal du starte fra frø bør du starte tidlig i mars. Tomater bør man ikke så direkte ut da de ikke vil bli ferdig i tide. Les mer i denne artikkelen for å få tips om hvordan du skal gå fram når du sår inne. Kort oppsummert kan du så i hva som helst, f.eks. et pluggbrett (ett frø i hver plugg). Bruk såjord, evt vanlig gartnerjord.

Temperatur

Når frøet skal spire bør det rundt 20 grader. Når spirene er klare for ompotting det er fordel om temperaturen kommer litt ned, ca 15-16 grader. Hvis plantene i tillegg får litt vekstlys er det helt topp. Har du ikke vekstlys bør spirene stå i nærhetene av et vindu. Det er kombinasjon av temperatur, lys og næring som avgjør hvor kraftig planten blir. Står spirene for varmt med lite lys vil de bli lange og tynne.

En dags fangst. Mange ulike sorter. Foto: Oddbjørn Skauge

Når kan jeg sette ut tomatplantene?

Plantene kan settes ut (friland) når vi har minimum 8-10 grader om natten. 17. mai pleier å være en dato man kan bruke, men følg med på gradestokken!

Bør jeg herde tomatplantene før jeg setter de ut?

Ja! Det gjelder egentlig alle planter som har hatt det varmt og lunt inne. Herding betyr i denne sammenheng gradvis tilvenning. Noen timer ut om dagen (sjekk gradestokken) før de kommer inn igjen. Gjerne i en ukes tid, men minimum 3-4 dager. Må ikke settes i direkte sterk sol eller vind. Orker du denne jobben får du robuste planter.

Hva skal jeg potte tomatene i?

Når tomatene skal ut (eller i drivhus), pott om i store bøtter. Minimum 10 liter så er du sikker. Er tomatplantene lange kan du godt potte de dypt i jorda (halve lengden under jorda).

Hvor skal jeg plassere tomatene utendørs?

Tomater liker det lunt og varmt. Hvis du klarer å unngå vindfulle plasser og tillegg har et lite overbygg som skjermer for regn, er det perfekt. De må ikke ha direkte sollys hele dagen, men en lys og fin plass er bra.

Dersom du har drivhus har tomatene god beskyttelse. Pass på å få luftet nok når sola begynner å ta. Det kan bli veldig varmt i et lite drivhus.

Hvilke sorter skal jeg velge?

Det finnes tusenvis av tomatsorter og det kan være gøy å prøve nye sorter. Man kan skille mellom busktomater og ranketomater. Du kan få ulike størrelser på tomatene på både ranketomater og busktomater.

Hva betyr å knipe eller tyve tomat?

Før vi forklarer forskjell på busktomat og ranketomat er det lurt å forklare hva tyving betyr. Tyving kommer fra «å fjerne tyvene». Tyvene er skudd på hovedstammen som vokser i bladhjørner.

Hva er busktomat?

En busktomat vokser som en busk og blir 30-80 cm i både bredde og høyde. Busktomaten skal vokse fritt og ikke knipes/tyves (se over).

Hva er ranketomat?

Ranketomater vokser i høyden og kan egentlig bli så høye man vil. Det er vanlig å stoppe veksten på et tidspunkt, kanskje på 2 m. Ranketomatene bør tyves. Dvs. at man fjerner nye konkurrerende skudd som vokser frem i overgangen mellom hovedstilken og et blad (kalles også bladhjørnet). Dette er for at energien i planten skal gå til hovedklasene.

Lag tomatsaus og frys ned. Eksempel på konservering av tomater. Foto: Oddbjørn Skauge.

Trenger tomatplanter gjødsel?

Ja!! Det er mye vekstkraft i tomatplanter. De trenger jevn tilførsel av næring for å vokse. Vær forsiktig med gjødsel i starten når spirene er små. Etter ompotting kan man tilføre gjødsel forsiktig. Bruk f.eks. Superba. Følg doseringen på pakken/flasken. Det er fint å blande f.eks. kugjødsel i jorda når du planter tomatplantene ut. Naturgjødsel egner seg ikke så godt inne pga lukt.

Hva gjør jeg med alle tomatene jeg får?

Du får gode tips til konservering av tomater i denne podcasten.

Produkt lagt i handlekurven
0 enheter - kr 0,00