Så frø innendørs
Å dyrke fram sine egne vekster fra frø er moro og ganske lett. Så frø innendørs og få en tjuvstart på sesongen. Dersom du er nybegynner vil vi anbefale at du begynner i det små, med f.eks. en eller to sorter.
Hvorfor så frø innendørs?
I praksis kan man vente til frosten er over og så direkte i jorda eller en potte utendørs, men med mange sorter vil ikke planten rekke å bli stor nok eller «ferdig» før høsten kommer og frosten er tilbake. Man begynner å så frø innendørs for at planten skal få en «tjuvstart», eller være godt i gang i det er klart for utplanting. Dette kalles ofte for forkultivering. Merk også at det er en rekke grønnsaker og blomster du like gjerne kan så direkte ut. Starter du inne får du gjerne et tidligere resultat.
Hvilke sorter kan man så direkte ut?
Blomster: blomkarse, erteblomst, ringblomst, kornblomst, solsikke
Grønnsaker: salat, beter, blomkål, broccoli, erter, gresskar, grønnkål, gulrot, knutekål, hvitkål, kålrot, mais, nepe, persillerot, havrerot, purreløk, reddik, rosenkål, rødkål.
Jordtemperaturen er avgjørende for spiring, og det varierer fra sort til sort på hvilken temperatur de spirer. Frøposen skal ha denne informasjonen.
Når skal man starte å så inne?
Ulike planter har ulik vekstkraft. Noen vokser sakte, noen vokser fort. Derfor er tidspunktet for når man sår viktig å ta hensyn til. For eksempel er tomat vanlig å så i midten av mars. Man kan gjerne så tomat i januar, men da vil planten få noen ekstra voksemåneder, og være ganske store når den skal ut i midten av mai. Starter man lenge før anbefalt såtidspunkt bør man både ha tid til å potte om flere ganger, ha plass til store planter og gjerne også ha mulighet til å plassere plantene på noe lavere temperatur enn vanlig hustemperatur. Er du nybegynner vil vi anbefale å følge såtidspunktet som står på frøposen, så kan du heller justere såtidspunkt når du har høstet noen erfaringer.
Såtidspunktet på frøposen er gjerne oppgitt som et intervall. Legg deg midt i intervallet hvis du er usikker. Vi har laget en liste over de vanligste såtidspunkt for en del vekster. Listen er den vi følger i gartneriet. Her har vi vekstlys og kontroll på temperatur.
Januar/februar: chili, paprika, aubergine, asparges
Mars: stangselleri, knollselleri, tomat, vannmelon, purre, mais, knutekål, kålrot, spisskål, blomkål, rosenkål, broccoli, grønnkål, svartkål, dill
April: salat, squash, fennikel, mangold, gresskar, vårløk, slangeagurk, miniagurk, sukkererter, blomkarse, erteblomst
Hvordan så frø innendørs?
Hva skal jeg så i?
Bruk en såkasse, gjerne et minidrivhus, eller det du har for hånden: iskremboks, avklippet melkekartong, you name it. Fordelen med et minidrivhus er at du har et lokk på toppen som holder på varmen (som i et ekte drivhus). Du kan også så frø innendørs direkte i jiffypotter. Disse er laget av organisk materiale som løser seg opp når du putter dem i jorda. La frøet og spiren være i jiffypotten til den har fått røtter gjennom (i bunn av potta). Da er den klar for ompotting.
Hva slags jord skal jeg så i?
Det finnes produkter som heter «såjord». Disse har gjerne litt ekstra sand, slik at jorden er godt drenert, og de er også fri for litt større elementer/klumper. Det fungerer også med vanlig god pottejord. Fjern større biter/klumper og komprimer jorda lett. Fyll opp et lag på 5-10 cm.
Hvordan så frø innendørs?
Fukt jorden før du legger på frøene. Sørg for at de får god kontakten med jorda. Dekk frøene med et lag lik frøets egen tykkelse. Man kan også dekke frøene med et tynt lag vermiculite. Det er et naturlig produkt som gjør at fuktigheten lettere bevares i topplaget.
Les også
Hvordan vanner jeg frøene?
Såjorden skal være fuktig, men ikke våt. Vi synes det letteste er å bruke en sprayflaske til å vanne frøene. Da får man grei kontroll. Fukt jorda godt før du legger på frøene. Etter du har dekket frøene med jord/vericulite dusj en gang til. Hold deretter jorda jevnt fuktig.
Hvilken temperatur skal frøene ha?
En generell regel er at frø spirer best når det er varmt og litt fuktig. Frøene kan gjerne settes til spiring mellom 20 og 25 grader. Noen bruker badegulvet eller en varmematte, og det gir ofte fortgang i spiringen.
Hva med vekstlys?
Planter trenger lys. I Norge er det for lite naturlig lys på vinteren. Først i mars/april er det nok lys, så fra oktober til mars er det en stor fordel med vekstlys. Les mer om vekstlys.
Frøet har spirt, hva nå?
Hurra, det er liv! Spirene må få større jordvolum for å utvikle røttene sine. Se innlegg om potting
-
Såjord, 10 literkr 79
-
Varmematte 230V 50x23cmkr 299