Anlegg og stell av plen
Man kan anlegge ny plen fra frø eller kjøpe ruller med ferdigplen. Grunnarbeidet er det samme. Med ferdigplen for du et raskt resultat, men det koster mer. En plen anlagt fra frø vil være tett og fin etter 6-8 uker, avhengig av når du sår. Med litt jevnt stell kan du få en robust og…
Beskjæring av prydbusker
Er du i tvil om tidspunktet for skjæring av blomstrende prydbusker, så gjør det etter blomstring.
Gjødsling
Vår I april/mai gjødsles plenen med 4-5 kg fullgjødsel (kunstgjødsel, f.eks Trim Blå hagegjødsel) pr. 100 kvm gressplen. Vanning/regn er viktig for å unngå sviing. Naturgjødsel kan også brukes. Det kommer som oftest i form av Hønsegjødsel. Doser iht det som står på pakken. Frukttrær,…
Jord er ikke bare jord!
Blomsterjord/Plantejord som selges ferdig i sekker består først og fremst av 85–95 % veksttorv som kan være tilsatt sand, bark og/eller granulert leire. I tillegg er tilsatt kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer.
Jordforbedring
Det er viktig for plantedyrking at jorda har god gjennomtrengelighet. Leirjord eller andre tunge jordarter er ofte så tette at vanntilførelsen til plantene, eller dreneringen, blir for dårlig. For lite luft til røttene gjør at plantene mistrives eller i verste fall dør.
Råd om kalking
Vi bør kalke for å tilføre plantene næringsstoffet kalsium (Ca), og for å heve pH-verdien (redusere surheten), forbedre jordstrukturen og sørge for raskere nedbrytning av organisk stoff/planterester i jorda.
Stell av roser
Generelt regnes buskroser som de mest hardføre, deretter klase-, stilk- og klatreroser. Men hardførheten er naturligvis også sortsavhengig. Planting av roser Hvis du skal plante roser i et bed hvor det har stått roser før, er det viktig at du bytter ut noe av jorda….
Stell av sommerblomster
De fleste sommerblomster blomstrer kontinuerlig helt til frosten kommer, og har derfor store krav til jord og gjødsling.
Vanning
De fleste planter, inkl. plenen, foretrekker en skikkelig rotbløyte og deretter opptørring før neste vanning. I dagligtale er en rotbløyte en nedbørsmengde som er stor nok til å trenge ned til røttene.
Viktig om veksttorv
Veksttorv brukes primært til jordforbedring, som vekst-medium (jord) til blomsterkasser o.l., og til toppdressing (helst i blanding med sand) av plen. NB! Det er stor forskjell på kvaliteten av veksttorv! De fleste typer inneholder det samme m.h.t. kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer. Men kvaliteten er først…
Tips mot sopp og skadedyr
Sopp og skadedyr er uunngåelig å få i hagen. Det finnes gode råd mot bekjempelse.