Bark i hagen
Generelt om bark i hagen
Barkprodukter til hagen stammer fra bark fra gran og furu-trær, og innholdet i sekkene er enten en blanding av furu og gran-bark, eller ren furu/ren gran-bark. Furubark er ofte litt lysere enn gran. Det som viktigste skillet mellom ulike barkprodukter er hvor fint kuttet barken er (fraksjon), og hvor nedbrutt (kompostert) barken er.
Bark selges også i løsvekt. Barken vi selger i løsvekt er grov og kompostert, og egner seg til skråninger og større arealer, samt jordforbedring. Spa selv i tilhenger eller sekk. Trenger du store mengder (10m3 eller mer) kontakt f.eks. Jaco A/S eller for å få tilkjørt et billass.
Bark i sekk er ofte fersk. Det betyr at den brytes ned (komposteres) etter hvert. I denne prosessen bruker den nitrogen fra jorda. Nitrogen er en gjødseltype plantene trenger. Vær nøye med å gjødsle vekster som står i bed der du legger på fersk bark. Ikke gjødsle på barken, men sørg for å treffe hver plante.
Bruksområder for bark i hagen
Bark har flere bruksområder.
- Bark kan brukes til jordforbedring ved å blande kompostert bark inn i leirholdig jord, bruk gjerne litt grov sand i tillegg.
- Det vanligste bruksområdet er å legge bark på jorda for å holde ugresset borte, holde på fuktigheten og for å holde på jorda i bratte skråninger.
- Å dekke steinfyllinger, før du legger på jord, for å holde på fuktigheten i jorda. Ikke bruk fersk bark til dette da denne vil gjære og utvikle varme som kan ødelegge plante- og gressrøtter.
Hvordan legge ut bark i hagen?
Bruk barkduk
Bruker du barkduk under barken blir det lystett og dermed vanskeligere for ugresset å trenge opp. Klipp romslige hull til busker og trær som vokser i bedet du skal dekke. Dersom du har krypbusker som setter røtter på utskytende skudd, bør du ikke bruke duk, som kan forhindre planten i å sette røtter.
Vevet, blank duk er glatt og barken sklir lett av i helninger. Bruk heller en flosset variant.
Bruker du fersk bark i hagen er det lurt å gjødsle
Fersk bark bruker opp noe nitrogen i forbindelse med nedbrytningen, som den bl.a stjeler fra plantene. Dette kan du motvirke ved å gjødsle før du legger på barken. Evt punktgjødsler du hver plante i barkbedet. Ikke legg gjødsel på barken men inntil planten. Bark i ferdigsekk er som regel fersk.
Hold barken litt unna vekster med bløte stengler f.eks. stauder, løk- og sommer-blomster. Disse liker ikke alltid å stå midt i den fuktige barken.
Legge bark i bratt skråning
Er skråningen brattere enn 45 grader er det utfordrende å få barken til å ligge. Legg trykkimpregnerte lekter 1″ x 2 ” på høykant (oppå duken) på tvers av skråningen og med 1 meters avstand. Sikres ved å slå ned lektebiter med 1 meters avstand, slik at tverrlekten hviler mot disse. Dekk lektene med bark. Lektene vil bidra til at barken ligger.
Hvor mye bark trenger jeg?
Bruk 5-10 cm med bark. Har du en barkduk under går det fint med 5 cm. 5 cm utgjør 50 liter pr m2. Bark i ferdig-sekk er vanligvis 50 liter. Henter du bark i løsvekt tar en vanlig bilhenger fra 0,5-1 m3 (500-1000 liter).
Barken brytes ned (komposteres) over tid. Avhengig av barkens fraksjon bør det etterfylles i løpet av 2-5 år.
-
Hønsegjødsel, 15 literkr 220
-
Pyntebark, 50 literkr 139 – kr 599
-
Trim Blå hagegjødselkr 210 – kr 680