Setteløk til spising
Vi snakker altså om matløk. Å lykkes med setteløk er rimelig enkelt. Setteløk er små løk som man driver fram i jorda etter frosten er over.
Hvorfor setteløk?
Hvorfor kjøpe en løk? Kan man ikke så frø? Setteløken er laget av frø året før og overvintret kjølig. Setteløken har mao. en “tjuvstart” ift. frø. Dersom du sår løk, må du nesten begynne inne med forkultivering for at løken skal bli ferdig før frosten kommer på høsten. Setteløk er lettvint!
Hvilke setteløk skal jeg kjøpe?
Det finnes mange leverandører av setteløk og de fleste hagesenter tilbyr dette i sesongen. Du kan få tak i gul, rød, sjalott, sølvløk og sikker mye annet. De fleste typer er 1 til 1. Dvs. at én setteløk gir én stor løk når den er ferdig. Unntaket er sjalottløk og hvitløk, der én setteløk gir et knippe med løk.
Når skal løken settes?
Løken settes når faren for frost er over, og isen er uten av bakken. Obs! Hvitløk setter man på høsten. De øvrige sortene settes på våren. Du kan også forkultivere setteløk dersom du ønsker at løken skal bli ferdig tidligere. Sett løken i potten inne og pass på med vanning. Setteløk skal ikke vannes for mye da de kan råtne dersom jorda er gjennomvåt. Vann godt, men la tørke opp.
Avstand og dybde
Sette løken emd ca 10 cm mellomrom. Den skal bare noen cm ned i jorda (5-10 cm). Spissen på løken kan være i jordoverflaten.
Gjødsel, vann og jord
Løk er relativt næringskrevende, så bland gjerne inn kugjødsel i jorda før du setter. Da får du en god grunngjødsling som varer litt. Det er fint å bruke hønsegjødsel til overgjødsling. Strø forsiktig langs raden annenhver uke (hver uke med mye nedbør) og vann over.
Godt drenert jord er en fordel slik at løken ikke blir stående i vann. Ved for mye fuktighet over tid kan den råtne.