JordIMG_3299IMG_8197 (1)

 

 

 

 

Blomsterjord/Plantejord som selges ferdig i sekker består først og fremst av 85–95 % veksttorv som er tilsatt sand, bark og/eller granulert leire. I tillegg er tilsatt kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer.

Det er store kvalitetsforskjeller på jord.

Kvaliteten på jord i sekk er helt avhengig av kvaliteten på veksttorven. Grov/middels grov torv holder på fuktigheten og gir livsviktig luft til planterøttene. Billig jord/tilbudsvare er som regel fin, vakumhøstet torv høstet ved hjelp av en slags støvsuger som er en rimelig produksjonsmetode. Svakheten er at den først og fremst suger opp de fineste partiklene av torven. For ytterligere å spare penger blir tilbudstorven ofte heller ikke siktet for å fjerne disse finpartiklene.

På toppen av det hele brukes ofte store mengder omdannet (mer nedbrutt) torv som har begrensede egenskaper mht å ta opp og gi fra seg vann. Dette er en torvtype som det finnes store mengder av i torvmyrene.

Konsekvensen blir ofte et produkt som gir begrenset lufttilgang til røttene, og som ved uttørring kan være vanskelig å få til å trekke vann.

Snu jordsekken og sjekk følgende:

1. Størst mulig andel spagnumtorv 80-100 %
2. Omdanningsgrad H 1 til H4.
3. Rivningsgrad Middels til Grov.

Det er ikke uten grunn at vi gartnere bruker skikkelig jord i vår egen produksjon. Selv bruker vi LOG Gartnerjord (80 liter) som består av grov torv, 10 % sand og 6 % granulert leire. Denne bruker også våre faste kunder med svært godt resultat.

Bruksområder for jord i sekk.

Ferdigjord i sekk egner seg først og fremst til ett-årige vekster som sommerblomster, grønnsaker og krydder, og da gjerne i krukker og kasser. I bed kan du godt plante slike planter i grov veksttorv.

Ferdig jord bør du ikke bruke i store mengder til store, dype plantehull eller i tykkere lag til plen eller bed hvis du skal plante flerårige vekster som roser, stauder, busker og trær.

Pga av den høye andelen av organisk materiale (torven) vil jorden over tid brytes ned og synke sammen. (Det samme gjelder kompostjord som tilbys i løs vekt). Veksttorv eller kugjødselkompost i begrenset mengde rundt selve rotklumpen ved planting er imidlertid gunstig. Bland i tillegg veksttorven med jordsmonnet der det skal plantes.

Til ovennevnte forhold må du bruke jord med mer hold i, gjerne tyngre, harpet hagejord iblandet med ca 25 % sand. Denne får du ikke kjøpt ferdig i sekk, men kun i løs vekt.