Januar

Januar

Vinter

Tenk på vitaminene, det er nå vi trenger dem. Dyrk karse av frø, den blir ferdig på meget kort tid. Dyrkingsmåten står på pakken. Kjøp store frøporsjoner, her er det A- og C-vitaminer og dertil forsmak på vårens gleder.

Du kan også skaffe deg “vårtegn” ved å drive fram gåsunger på selje, blomster på gullbusk (Forsythia) osv. Prøv deg fram!

Ikke lag snarveier eller tråkkstier i snøen over plenen. Det kan lett føre til isbrann som kan være vanskelig å reparere.

Februar

Digital StillCameraI midten av februar kan du sette pelargonia, fuchsia o.a. som du har overvintret opp i stuen. Ettet noen vanninger med rent vann, og når du begynner å se nytt liv kan du begynne å gjødsle. Flytende gjødsel eller 1 teskje Fullgjødsel pr. liter vann.

Nå er det eventuelt tid for ompotting. Ikke pott om til for store potter av gangen, ved for mye vann kan rotspissene bli stående i for bløt jord og lett begynne å råtne.

Ute i hagen bør enkelte planter skjermes for vårsola slik at de ikke tørker ut når de selv ikke kan ta opp vann p.g.a. frossen bakke. Dette gjelder kanskje særlig roser, nyplantinger fra fjoråret, unge nåletrær,rhododendroen, klatre/slyngplanter på solveggen.

 

Mars

IMG_5292De fleste planter liker å bli beskåret mens de fortsatt er i vinterdvale. Husk at blomstrende prydbusker som danner knopper på ettersommeren ikke bør beskjæres før umiddelbart etter blomstring, eks.vis: Syriner, Brude-spirea, Gentspirea, Duftskjærsmin, Forsythia, Rhododendron, Fagerbusk. Husk å vanne prydbuskene med en gang telen er ute av jorda!

Ønsker du å så sommerblomster og grønnsakplanter inne så bør du sjekke såtider for de enkelte sorter. Husk at frøet ikke skal dekkes mer med masse en sin egen tykkelse. Fin sand er fint å dekke med. Vann forsiktig og dekk kassen med melkehvit plast som skjermer for sola og holder på fuktigheten. Ikke la såkassen stå midt i solsteken og ta av plasten med en gang du ser tegn til liv! Frøet trenger ca 20-22 grader for å spire, deretter bør plantene stå lyst på 14-16 grader. Vedrørende gjødsling i vekstsesongen, se vårt infoark "Råd om gjødsling".

 

April

Hvis du bør kalke plenen så gjør dette etter at telen er ute av jorda eller så samler kalkvannet seg på det laveste punktet. Se forøvrig infoarket "Råd om kalking".

Syriner og tulipaner liker gjerne litt kalk, men la vær å kalke surjordsplanter som rhododendroen og hageazalea..

1. gangs gjødsling av plenen kan du i månedsskiftet april/mai. 5 Kg Fullgjødsel pr 100 m2

 

Mai

IMG_5929Prydbusker, stauder og andre flerårige vekster kan plantes med engang telen har forsvunnet.

Sommerblomster kan plantes fra midten av mai da er faren for nattefrost over.

Husk gjødsling av sommerblomstene, de fleste gjødsler altfor sjelden.

Info-ark "Råd om gjødsling" får du i gartneriet.

 

Juni

lawnsIkke klipp plenenfor kort. 4-5 cm bør stå igjen. Da busker gressplanten seg og det blir vanskelig for mosen å etablere seg.

Når du vanner bør plen og prydbusker få en såkalt rotbløyte, det tilsvarer 25-30 mm nedbør. Merk av 30 mm innvendig i en fiskebollboks, sett den under sprederen og ta tiden til merket er nådd.

Hvis plenen er lys grønn og dette ikke skyldes tørke så trenger den nitrogen.

Da bruker du 1-2 Kg kalksalpeter pr. 100 m2 ved St.Hans tider. Hvis ikke kan du heller foreta 2.gangs gjødsling med Fullgjødsel, 5 Kg pr 100 m2.

 

Juli

IMG_5432Vi er nå vanligvis inne i den kraftigste vekstperioden, husk å følge opp med gjødsling slik at plantene ikke sulter ihjel.

Dette gjelder særlig sommerblomstene. Med mye vanning vaskes næringssaltene ut av jorda.

Sett krukker og kasser under tak ved mye nedbør.

 

August

flowers-in-rain3.gangs gjødsling av plenen foretas i begynnelsen av august.

 

September

IMG_3462Ta inn Georgine- og Skaugumknoller før nattefrosten kommer. La gresset være 6-7 cm ved overvintring. Rakk du ikke å kalke i vår kan du event. foreta dette i midten av måneden.

Tid for legging av tulipaner og annen høstløk.

 

Oktober

IMG_3458Prydbusker kan plantes så lenge du får hull i bakken.

Legg litt grov torv eller blader rundt rosene og hypp opp 10-15 cm.

Hvis det er tørt, så vann før frosten kommer i bakken.

 

November

strieNår telen kommer i bakken kan plantene ikke lenger ta opp vann, og da starter uttørkingen. Den øker med økende vind og med lavere luftfuktighet (kaldt vær). Nyplantinger, særlig nåletrær med stor fordampningsoverflate, klatreplanter og andre planter utsatt for trekk bør dekkes med strie. 

Desember

JulekaktusUte er det ikke lenger så mye å passe på bortsett fra fare for snebrekk. Inneplantene går sin verste tid i møte med lite lys, tørr luft og skiftende temperaturer. Gi lite eller ingen gjødsel. God Jul!