Stell av sommerblomster

dr.ingrid11.5.09
Pelargonia dronning Ingrid liker å få jevnt med gjødsel.

Stell av sommerblomster

De fleste sommerblomster blomstrer kontinuerlig helt til frosten kommer, og har derfor store krav til jord og gjødsling.

Sommerblomster og jord

Skift ut gammel jord, og bruk ikke vanlig hagejord, den er som regel for sur (lav pH) og for tung. For å få skikkelig lufttilgang til røttene bør du bruke blomsterjord med god struktur, vi anbefaler Tjerbo Gartnerjord som vi bruker i vår egen produksjon. Alternativt kan du bruke grov veksttorv. Se også Jord er ikke bare jord.

vanne
Jevn vanning er viktig. Ikke for mye og ikke for lite.

Drenering av potter og kasser

Sørg for skikkelig drenering av kasser og krukker. Hull i potter og verandakasser er viktig for at vannet skal finne veien ut. I store, dype krukker bør det være et 6-7 cm drenerende lag med Lecakuler i bunnen tillegg til hull. Legg gjerne fiberduk eller gammel tekstil over laget med leca slik at jorden ikke renner ned i lecaen og ut av potta. Se også Viktig om vanning

Ikke plant for tett og bruk store potter

La plantene få plass til å utvikle seg. Bruk 3 store (f.eks. Pelargonia) eller 4 små planter (f.eks. Petunia) pr 80 cm verandakasse. Bruk store potter der det er mulig. En kraftigvoksende plante som Pelargonia kan bli stor hvis den får stor plass. Størst glede av ampelplantene får du ved å bruke store potter. Det reduserer vanningen noe, men ikke minst gir det røttene plass til å utvikle seg. Jo større rot desto større blir planten. Da ampelplantene gjerne tørker raskere enn krukker som står på bakken, er det viktig at eventuell hyppig vanning følges opp med gjødsling. NB! Planter dør heller av for mye vann (for lite luft til røttene) enn av mangel på vann.

Gjødsling av sommerblomster

Begonia er en flott bedplante som blomstrer fra mai til frosten. Da trenger den jevnt med gjødsel.

14 dager etter planting bør du begynne å gi blomstene gjødsel. Det er viktig at sommerblomster gjødsles jevnlig! Flytende gjødsel hver gang du vanner er enkelt, evt. en liten neve kunstgjødsel til 10 liter vann (løses opp i lunkent vann) et par ganger i uken. Et lettvint alternativ er tørket og granulert hønsegjødsel som du strør på jorden, og deretter vanner med rent vann i en uke. (En liten neve passer til en 80 cm kasse eller en stor krukke, mindre kasser og krukker må nød-vendigvis få mindre). Det finnes også meget bra langtidsgjødsel. Disse tilføres en gang og avgir gjødsel sakte og varer gjerne et par måneder.


Beskjæring av sommerblomster

Fjern gamle/visne blomster det fremmer ny blomstring. Mange sommerblomster tåler godt å bli skåret tilbake, noe som fremmer både utseende og blomstring.

Produkt lagt i handlekurven
0 enheter - kr 0,00